maanantai 2. joulukuuta 2013

My prosthesis

Hei!

Elikkäs kävin tänään sokerirasituksessa. Olin 12 tuntia ollut syömättä ja ensin minulta otettiin verikoe sormenpäästä sekä taipeesta. Join sitten sokerilitkun ja menin tunniksi istuskelemaan. Sen jälkeen taas taipeesta verikoe ja vielä tunniksi istumaan, jonka kuluttua otettiin viimeinen verikoe. Sitten olin vapaa lähtemään ja menin keskustan kauppojen kautta kämpälle nukkumaan, koska yöllä uni jäi todella vajaaksi. Herättyäni söin ja menin ensi- ja turvakodin tapaamiseen ja nyt olen kämpällä.

Ajattelin nyt tehdä postauksen proteesi triostani, sillä olen ajatellut tekeväni sen jo pitkän aikaa.


Aloitetaan tyngästäni, kun en siitä ole kuvaa laittanut sen parannuttua. Tynkää siis on n. 9cm verran polven alapuolelle. Se on vähän ja siksi tynkä saakin kovaa rasitusta. Pohjeluu on hieman liiankin ulospäin taittunut ja se törröttää ällöttävästi. Jalassani oli tosiaan hiertymä pitemmän aikaa kesällä ja siitä on jäänyt punainen arpi. Leikkausarven rajan näkee vielä alhaalla edessä, mutta sekin on häivyttynyt paljon alkuperäisestä.



 Jalassa käytetään aina silikonia proteesin kanssa. Silikoneja jokaiselle proteesille on omansa ja varaltakin olemassa. Silikoniin leikataan eteen sekä taakse polven mukainen raja, joka antaa polvelleni enemmän tilaa taipua.



Proteesi on jalassa erottuva, kun on paljain jaloin. Proteesi pysyy jalassa sleeven avulla, joka vedetään reiden päälle tyngän ollessa silikonin kera holvissa.







Käyttöproteesini holvin pohjassa on pehmuste, joka antaa hieman täytettä ja pehmeyttä. Proteesin kosmetiikan ja jalkäterän päällä pidän 2 sukkaa, jotka antavat siitä luonnollisemman kuvan. Ilman sukkaa ne erottuvat toisistansa ja kosmetiikka on materiaaliltansa aika karheaa. Jalkaterää on hiottu ja sen takia se on aika hauskan näköinen. Sitä hiottiin sirommaksi, jotta sen muoto vastaisi paremmin omaa jalkaani ja kengät olisi helpompi pukea. Käyttöproteesi joustaa hyvin kävelyä ja on luonnollisen tuntoinen. Painoni on nyt noussut ja se joustaa jo liikaakin. Tämän jalkamuodon maksimi paino kun on 52kg mihin asti se toimii normaalisti. Toivon todella ettei se vain hajoa.




Suihkuproteesi on kokonaan jonkinlaista muovia. Se on hyvin luonnollisen näköinen itsessänsä, mutta todella tönkkö kävellä. Sitä en pidäkään jalassani muuta kuin suihkussa tai rannalla ollessa. Tämän holvissa ei ole pehmustetta. Jalassa on olemassa pieni reikä, jonka kautta kaikki muovin sisään päässyt vesi valuu pois. Sleevekin on erilainen, sillä tämä materiaali sopii veden kanssa paremmin yhteen.







Taipuvainenproteesini näyttää hyvin samanlaiselta kuin käyttöproteesi. Samanlainen sleeve ja sukat ja tämänkin proteesin holvissa on pehmuste. Kun sukat ottaa pois, huomaa tämän jalan näyttävän käyttöproteesia siistimmältä ilmankin. Kosmetiikka on todella uusi ja jalkaa ei ole hiottu. Se on muodoltansa äärettömän siro jo valmiiksi. Meidän pitikin ottaa tämä 39 koolla, sillä 38 oli aivan liian pieni ja siro sitä kokoa vastaaviin kenkiin. Jalkaterän ja kosmetiikan välissä on erilainen kangaspala, jotta nilkan taivutus ei vaikuta sen ulkonäköön. Tämä jalka ei jousta niin hyvin, mitä käyttöproteesi, mutta voi silläkin kävellä. Tosin tämän jalkaterän kanssa pitää vielä harjoitella ja paljon, jotta sen kanssa kävelee luonnollisesti. Tätä jalkaa ei kyllä pitkille matkoille voi laittaa, mutta en ajatellutkaan lähteä vetelemään maratonia korkkarit jalassa.

No minulla ei sen enempää kerrottavaa ole näistä kavereista, mutta niistä saa kysyä ihan vapaasti jos tulee jotain mieleen. Kuulumisiin!

<3:llä Lala



12 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoinen postaus, yllättävän aidon näköisiä nuo proteesit! :) Pysyykö ne hyvin kiinni vai onko tullut vastaan hankalia tilanteita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No proteesin kanssa on se huono puoli, ettei se hengitä. Tallissa tehdessä raskaita töitä hikoaa luonnollisesti ja sleeve on sen johdosta muutaman kerran liusunut aivan holvin yläpuolelle kurttuun. Ei se onneksi ole päässyt tipahtamaan, mutta aina sleeve pitää käydä oikaisemassa suoraksi reiden päälle :). Muuten pysyy täysin normaalisti jalassa joka tilanteessa.

      Poista
  2. Kiitos tästä paljon uutta tietoa sisältävästä postauksesta!

    VastaaPoista
  3. Hyvä tehdä tällainen postaus :). Monesti kaikki tuollaiset proteesit ja muut apuvälineet on melkei pelottavia ja luotaantyöntäviä niille, jotka ei ole joutunut niiden kanssa tekemisiin. Niin esittely varmasti tuo asian kaikkia lähemmäs ja vähentää sitä luotaantyöntävyyttä. Ihminen kun tuppaa "pelkäämään" kaikkea vierasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa :). Itsekään en ennen onnettomuuttani tiennyt proteeseista mitään, joten on hyvä valaista vähän millaisia ne ovat ja miten ne toimivat.

      Poista
  4. Kiitos tästä postauksesta! Mua kiinnostaisi kuulla, mitä ajatuksia sulla heräsi, kun kuulit saavasi proteesin? Entä ensimmäiset käynnit proteesipajalla ja kun näit ensimmäisen kerran proteesisi ja otit ekat askeleet? Miltä kävely proteesilla tuntuu verrattuna oikeaan jalkaan? Kuinka sillä kävellään, jos nilkka ei taivu? Mulla tulis mieleen, vaikka mitä kysymyksiä :) Löysin sun blogin vasta hetki sitten ja oon aatellut, että kirjoitan sulle kun en ole puhelimella netissä. En ole kuitenkaan päässyt koneelle, joten yritän tihrustaa puhelimella. Oikeastaan en tiedä, mitä sulle sanoisin muuta kuin että toivon sydämestäni kaikkea hyvää. Oot vahva ja kaunis nuori nainen. Olit ennen onnettomuutta ja olet edelleen! Pidä se mielessäsi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen varmaan ensi viikolla postauksen siitä, miten normaali elämä eroaa proteesin kanssa :). Mutta joka tapauksessa, en osannut aluksi edes kuvitella miltä tuntuisi kävellä proteesin kanssa. Moni ihminen uskotteli sen olevan todella samanlaista kuin normaalillakin jalalla, joten ajattelinkin sen normaalina jalkana. Ekat kerrat proteesin kanssa olivat kivuliaat ja minusta tuntui, ettei sillä voi olla mahdollista kävellä paljoa. Jalkaan ei voinut luottaa ja se tuntui kuin olisi jollain kepillä tai vastaavalla mennyt. Kipu kuitenkin johtui tulehduksesta, joka tuli heti jalkaani. Se kun oli hoidettu, aloin uskoa proteesiin kanssa elämiseen. Kävelyn ero oli siinä, kun et tunne jalan pohjaa, nilkkaa tai säärtä, etkä mielessäsi voi täysillä luottaa jalkaan, jota et voi niillä lihaksilla tukea. Se on siis tasapainon puolesta todella haparoa. Proteesin nilkka on joustava ja sen takia kävely sujuu sen puolesta todella luonnollisesti. Pitää vain osata oikein astua kantapäälle ja varpaille askelmassa. Kiitoksia kovasti :)!

      Poista
  5. Näin sut kesällä, ja en kyllä olisi tiennyt että sulla on proteesi jos tätä blogia en olis löytänyt! :)
    Etkö siis ikinä voi kävellä korkokengillä?
    aiotko joskus koittaa ratsastusta vielä? Olitko siinä ypäjä sarjassa? Olisitko halunnut että jalkaasi olisi vielä yritetty pelastaa ennenkuin se amputoitiin? Oho tulipa kysymyksiä :D
    Oot ihan mahottoman urhea ja upea ihminen!<3 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa se on mukava kuulla :). No nyt pystyn kävelemään korkokengillä, joiden koron korkeus on maksimissaa 5cm. Sitä korkeammilla käveleminen ei kuitenkaan taida enää koskaan olla mahdollista.
      Aijon aloittaa ratsastuksen sitten kun siihen pystyn. Kaipaan jo nyt kovasti takaisin hevosenselkään, mutta vielä ei ole aika :). Näyn pari kertaa sarjassa ohimennen.
      Jalan pelastamisen yrittäminen siinä tilanteessa olisi ollut todella riskialtista aivoilleni, joten en olisi sitä halunnutkaan. Oikea päätös oli amputoida sääri.
      Kiitoksia kovasti :)!

      Poista
  6. Tyhmä kysyy, mikä tuo erillinen pyöreä harmaa juttu on, joka parissa proteesissa näyttäisi olevan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työ pyöreä pieni "nappi" on ilmastointi. Sen avulla tynkä hengittää proteesissa.

      Poista