tiistai 10. joulukuuta 2013

How I can move

Heippa!

Viikko on alkanut kiinnostavasti. Sunnuntain ja maanantain välinen yö oli levottomuuden huipentuma. Heräilin koko ajan ja vaihtelin kylkeä. Sain nukuttua kuitenkin sopivan pitkään ja aamu sujui muuten mukavasti. Kuitenkin äitini soitti ja sain kuulla ikäviä jatkouutisia äitiyspakkauksestani. Tosiaan Kela oli vahingossa lähettänyt äitiyspakkaukseni Sirkan postiin ja kun äitini oli mennyt sitä hakemaan, se oli mystisesti kadonnut. Noh posti on viime viikon yrittänyt sitä metsästää, mutta tuloksitta. Soitinkin eilen Kelaan ja kerroin tilanteen. He sanoivat etten uutta saa ja postin on vain korvattava se rahallisesti. Eivät myöskään osanneet arvioida äitiyspakkauksen hintaa, joten siinä onkin hommaa kun alkaa miettimään, paljonko se voisi maksaa. Postille uusi puhelu ja he laittoivat korkeammalle tahdolle asiasta ilmoitusta, sillä heidän mielestä minun kuuluisi kyllä saada uusi äitiyspakkaus. Saa nyt nähdä miten tässä käy.

Tänään sitten kävin neuvolassa. Ensiksi hoitajan luokse hoitamaan asioita. Hemoglobiini noussut ja nyt saan vähentää raudan syömistä. Kaikki arvot puhtaat paitsi paino tippunut kilon verran. Johtuu varmaan liikkumiseni lisääntymisestä, mutta joulun alla se ei ole lainkaan pahitteeksi. Kohta kuitenkin alkaa se ylensyöminen. Sain myös influenssarokotteen. Sitten menin lääkärin luokse ja hän kyseli onnettomuudestani ja taustoistani. Sitten kuuntelimme pienen sydänäänet, tunnusteli pienen asentoa ja mittasi kohdun pituuden. Sydänäänet hyvät ja kohdun pituus sama kuin viimeksikin. Keskikäyrällä taulukon mukaan mennään. Hän teki lähetteen 34 viikolle sikiön kasvun seurantaan ja lantion magneettikuvaukseen, joilla katsotaan tilannetta ja varmistetaan synnyttämisen olevan mahdollista. Seuraava aika neuvolassa on ensi vuoden puolella.

Mutta nyt ajattelin sitten kertoa miten elämäni arkiset asiat eroavat proteesin kanssa. Hyvin yksinkertaiset asiat estävät monessa suhteessa eri toimintoja, joten niistä koituu erilaisia esteitä.


Ensiksi varvistaminen. Kuten kuvasta näkee, se ei proteesilla ole mahdollista. Varvistamaan pystyn vasemmalla jalalla normaalisti, mutta tasapaino ei yhden jalan voimin ole kovin hyvä. Ei myös vain yksi jalka jaksa kauaa kannatella koko painoa varvistaessa. Pystyn varvistaen ottamaan kaapista jotain yhdellä jalalla, koska voin ottaa samalla tukea. Jos taas varvistaminen ei vain riitä ja pitäisi hypätä, niin sitä en voi tehdä. Hypätessä kun käytetään jalkapäätyä ja vain yhdellä jalalla ei riitä voima kuin pieniin pomppuihin. Hyppiminenkin siis onnistuu vasemman jalan voimin. Alastullessa proteesi tosin iskee aika lujaa maahan ja se ei tunnu kovin mukavalta. 


Sitten kyykkyyn ei unelmissakaan mennä. Pystyn hieman tuota alemmas menemään, mutta vain vähän. Kuten kuvasta näkee, joudun proteesin kantaosaa irroittamaan lattiasta yrittäen luoda normaalia nilkan liikettä. Sillä tavalla ei kuitenkaan paljoa pysty auttamaan ja liike jää todella vajaaksi. Myös polvi ei kykene koukistumaan holvin ja sleeven takia hirveästi ja sekin estää liikettä. Tämä estää monia tanssiin ja liikuntaan käytettävien eri asentojen hyödyntämistä oikealla tavalla.



Seuraava asia on polville meneminen. Kuvassa näkyvä asento on maksimi. Nilkka ei taivu, joten jalkaterä jää nuin hauskasti pystyyn. Polvi ei kykene tuota enempää taipumaan holvin ja sleeven takia, joten asentoa on mahdotonta muuttaa. Konttaaminenkin on siis täysin mahdotonta ja jos esim. sängyn alta pitäisi jotain kaivaa, menen aina istumaan. Polville jos menen, otan aina proteesin pois. Silloin polvillakin oleminen on täysin mahdollista.


Kuvassa näkyvää koukistusta enempää ei polveni kykene omin voimin tekemään. Kävellessä ei ole haitaksi, mutta juostessa hieman hankala asia. Juokseminenkin onnistuu kyllä, mutta se vaatii paljon töitä. Polven koukistamisen rajoituksen takia en pysty menemään astuen minkään korkean esteen yli. Se vaatii sivunoston. Koukistamisen rajoitus on haitaksi joissakin liikuntamuodoissa, kuten tanssissa.

Kävelyssä tekonilkka joustaa hyvin ja se ei sen puolesta tunnu pahalta. Proteesi on täysin eri asia kuin oma jalka ja siksi sen kanssa kävelyn opetteleminen onkin omanlainen prosessi. Et pysty kontrolloimaan nilkkaa mitenkään ja siksi sinun pitääkin saada se kontrolli polvesta tapahtumaan. Epätasaisella pinnalla on aina hankalaa, koska jos astut jalallesi huonosit, ei sitä voi korjata nilkan avulla. Ylämäki on aina rasittavaa, koska polvi yliojentuu melkein joka askeleella. Se ei tunnu mukavalta ja kävely menee aika tökkiväksi.  

Elämän normaaleihin tilanteisiin on tullut omat ongelmansa, mutta niiden kanssa on vain pitänyt kehitellä toisenlaiset keinot. Onhan se aina ärsyttävää ja kiroaa pahaista proteesia, jos ei vaikka yllä ottamaan jotakin, mutta sitä elämä vain tästä eteenpäin on. Pitää vain oppia hallitsemaan jalkaa ja toimia kuten parhaaksi näkee.

Palaillaan taas loppuviikosta!

<3:llä Lala


Sain tänään turvakaukalon tätini tuttavalta.

16 kommenttia:

  1. Jospa vaikka noi proteesitkin vielä tulevina vuosina kehittyisi. Onhan se kai mahdollista, että kymmenen vuoden päästä osataan jo tehdä paremmin oikeaa jalkaa vastaavat proteesit. Ainakin toivottavasti :)

    VastaaPoista
  2. Minulla olisi sinulle blogissani Liebster blog palkinto. (:

    VastaaPoista
  3. voi ARGH tuo posti! et ole ensimmäinen (etkä viimeinen) jolta posti on hukannut tärkeitä lähetyksiä! saavat kyllä korvata tuon äitiyspakkauksen!

    tsemppiä ja piiiiiitkiä hermoja postin kanssa :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ilmeisesti saan uuden äitiyspakkauksen :). Mutta kiitoksia!

      Poista
  4. Moi!
    Olen jo jonkin aikaa lukenut blogiasi, mutta vasta nyt päätin kommentoida.
    Vammauduin itse liikenneonnettomuudessa vuonna 2005 ollessani 16 vuotias. Monien muiden vammojeni lisäksi sain toiseen jalkaani pohjehermohalvauksen, toisin sanoen en pysty nostamaan jalkaterääni enkä varpaitani eikä jalkaterässäni ja reiden ulkosyrjällä ole juuri tuntoa (paitsi jos löydän lattialta hiekanmurun -kipu noin tuhatkertaistuu) . Minulta ei myöskään onnistu varpaille nouseminen ja halvaantunut pohje on tietenkin lähes pelkkää luuta ja nahkaa, kun lihakset siinä ei toimi. Ajan myötä oikea jalkani on kuitenkin treenaantunut niin, ettei pelkästään terveellä jalalla tasapainottelu ole hirvittävän raskasta. Sinulla se tietenkin on hieman eri asia, kun toinen jalka on ns."kevyempi" mikä "hämää" tasapainottelua. Voihan kuitenkin olla, että ajan myötä sinullekin kehittyy oikea lihaskimppujalka, kun joudut sitä enemmän treenaamaan. Toivottavasti :)
    Yksi asia jota olen tässä pohtinut on se, että kuka korvaa sinulle proteesisi ja muut hoitosi? Olen pahoillani, jos olet jossain tämän maininnut, mutta en vaan muista lukeneeni. Jos maksajanasi on vakuutusyhtiö, niin olisin ehdottomasti suositellut jotakin muuta proteesipajaa kuin Respecta, sillä Respecta on kokemuksieni/kuulemani mukaan "apuvälineiden Tiimari" -toisin sanoen heillä on Tiimarin tavara ja Stockmannin hinnat. Toki, mikäli itse olet tyytyväinen heidän palveluunsa, niin käytä toki. Olen vaan kummastellut kun olet puhunut ettet voi proteesin kanssa käyttää korkkareita, vaikka itse muistan joskus jossain nähneeni amputoidun joka on proteesin kanssa käyttänyt korkkareita. Vai onkohan niin, että nämä nykyiset proteesisi ovat väliaikaset ja sitten kun tilannen tyngän kanssa ns."vakiintuu", niin saat ns."lopullisen" proteesin joka mahdollistaa useampia toimintoja. Tämän proteesi ja korkokenkäjutun muistan siitä, että olen itse joskus kironnut että on se perhana kun proteesienkin kanssa pystyy käyttämään korkkareita, mutta minä en enää ikinä pysty tämän paskan oman jalkani kanssa (nilkka ei saa venyä liiaksi "alaspäin" sillä muuten se alkaa roikkua. Lisäksi tuo mokoma ei ole stabiili sivusuunnassa, joten pienikin kuoppa hiemankin korkeammilla kengillä ja olen nurin...) toki on mahdollista että olen väärässä tai muistan väärin. Toivon kuitenkin, että proteesitekniikka kehittyy niin paljon, että jonain päivänä pysyisit vielä käyttämään korkokenkiä -tiedän itsekin kuinka naisellinen olo tulee kun vetää korkkarit jalkaan (olen joskus jotain matalahkoja korkkareita jalassa kokeillut ja purskahdin melkein itkuun, kun olo oli pitkästä aikaa niin naisellinen :D )
    Äh, mutta päätän nyt eepokseni ja toivotan sinulle valtavasti tsemppiä kuntoutumisesi ja raskautesi kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vo tuo ei varmasti ole mukavaa :/. Uskon että tasapainoni kohenee, mutta se vain vaatii aikaa :). Liikennevakuutus maksaa kaikki kulut hoidoistani. Minulle ei tule mitään kuluja näistä, sillä vamma ei ole minun syyni.
      Itse olen kuullut, että korkkareille voidaan tehdä täysin oma proteesi, mutta se yksi proteesi kattaa vain sen tietyn korkeuden korkoiset korot. Itselläni nuita korkkareita on paljon ja eri korkuisia, eikä vakuutusyhtiö todellakaan suostuisi hankkimaan minulle niin montaa eri proteesia. No korkkarit ovat ihana asia ja todella itsekin toivon, että joku päivä niitä voisi käyttää kunnolla :). Kiitoksia paljon!

      Poista
  5. Sillä mennään mitä on -tai jää jäljelle. Mulla vammautui toinen jalka n.10v sitten ja noi sun taivutus/kyykky/koukistus-jutut on kanssa tuttuja ongelmia. Mul on käytös kyynärsauva ja rikas mielikuvitus tilanteista selviämiseen. Tsemppiä, tästä selviää hengissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin niin pitää tehdä :). Kiitoksia samoin!

      Poista
  6. Enpä ole edes tullut ajatelleeksi että proteesi vaikuttaa noihinkin asioihin... Itselläni on polvilumpio leikattu niin monta kertaa että en myöskään pääse polvilleni / konttaamaan, ai että on ärsyttävää kun jotain pientä tippuu lattialle ja saa taistella pitkän aikaa sen kanssa että sen nostaminen onnistuu! Onneksi itse pystyn kuitenkin varvistamaan kun olen muutenkin niin lyhyt ihminen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi aina voi keksiä jotain miten asian hoitaa :).

      Poista
  7. Oletko lukenut muiden ihmisten blogeja, joilta olisi jalka amputoitu :) Itse olen ainakin yhden mielenkiintoisen blogin löytänyt http://moioonkyopappa.blogspot.fi/p/mina.html ja yhden YouTube-kanavan, missä kerrotaan proteesin kanssa elämisestä :) http://www.youtube.com/user/AmputeeOT

    VastaaPoista
  8. mietin vain, että miten joissain kuvissa sulla on se proteesi vasemmassa ja joissain kuvissa oikeessa jalassa?? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peilin kautta otetuissa kuvissa se näyttää olevan vasemmassa, koska peili heijastaa kuvan ns. väärin päin :).

      Poista